Drie vormen van pensioen

 

In Nederland zijn er grofweg drie manieren van pensioenopbouw. Als eerste de AOW, ten tweede het pensioen opgebouwd in loondienst en als derde het in eigen beheer opgebouwde pensioen. Deze pagina gaat over het pensioen opgebouwd bij een Nederlandse werkgever.

 

Heef u in het verleden in Nederland gewerkt? Dan heeft u wellicht nog pensioen tegoed, dit pensioen kan in de duizenden euro’s lopen. Meestal weet u nog wel wie de werkgever was maar niet welk pensioenfonds betrokken was. Op deze pagina geef ik u tips om hier achter te komen.

 

 

 

Is er daadwerkelijk pensioen opgebouwd?

Uiteraard heeft u pas recht op pensioen als dit daadwerkelijk is ondergebracht bij een pensioenfonds. In een aantal gevallen is er misschien niets opgebouwd. Dat kan het geval zijn als u:

  • destijds voor een uitzendbureau heeft gewerkt
  • geen vast dienstverband had
  • minder dan een jaar heeft gewerkt
  • nog geen 25 jaar oud was toen u er werkte
  • uw werkgever nooit aangesloten is geweest bij een pensioenfonds
  • het (kleine) pensioen destijds heeft afgekocht.

 

In al deze gevallen is de kans dus klein dat u pensioen heeft opgebouwd. 

 

 

U heeft pensioen opgebouwd maar weet niet bij welk pensioenfonds

Op mijnpensioenoverzicht.nl worden alle pensioenen verzameld. Het kan echter zijn dat uw pensioen er niet in is opgenomen, bijvoorbeeld omdat uw werkgever of het pensioenfonds niet meer bestaat. Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met de personeelsadministratie van uw oude bedrijf.

Op de site van Pensioenfederatie en van De Nederlandse Bank kunt u nagaan welk pensioenfonds actief is in welke branche. U kunt hier dus zoeken naar het pensioenfonds van uw werkgever.

 

De meeste pensioenfondsen zijn te vinden via de Servicedesk Pensioenregister. De Servicedesk is te bereiken via e-mail: info@mijnpensioenoverzicht.nl of via 020-7512870 (adres: Verrijn Stuartlaan 1F, 2288 EK Rijswijk). Zij kunnen voor u nagaan bij welk pensioenfonds uw werkgever is of was aangesloten.

 

U kunt ook op zoek gaan naar ex-collega’s via sociale media om hen te benaderen waar het pensioen is opgebouwd.

 

Als u eenmaal weet welk pensioenfonds uw pensioen beheert, vraag dan eerst om uw registratienummer, dat vergemakkelijkt de communicatie in de toekomst. Mocht u nog beschikken over oude jaaropgaven of zelfs loonstrookjes, dan kan daar uit veelal worden afgeleid hoeveel pensioenpremie er betaald is.

 

Indien u zelf geld voor uw pensioen heeft gespaard, dus niet via uw werkgever, dan moet u de verzekeringsmaatschappij raadplegen. Het kan zijn dat u destijds een product heeft afgesloten dat nu niet meer te vinden is. Via de website van ATEM vergeten polissen kunt u nagaan bij welke verzekeringsmaatschappij uw oude polis is ondergebracht.

 

Als u eenmaal weet welke verzekeringsmaatschappij of bank uw zelf gespaarde pensioen beheert, vraag dan eerst om uw registratienummer, dat vergemakkelijkt de communicatie in de toekomst. Mocht u nog beschikken over jaaropgaven dan kan daar meestal uit worden afgeleid hoeveel premie er betaald is.